Din caietul străbunicii

 

                                                 Tort pain de Spain 


Blatul pentru tort

Ingrediente :

-6 albușe bătute spumă;

- 90g zahăr pudră -80g dacă vrei mai puțin dulce (se  adaugă încet la sfârșit);

Separat se amestecă:

-6 gălbenușe frecate cu:

-90g de zahăr pudră-dacă nu vrei foarte dulce 80g

-140g faină cernută


-praf de copt

După gust:

-vanilie, coajă de lămâie

După ce s-a amestecat bine, se adaugă prin amestec încet albușele bătute, se coace la foc mic;

De data asta s-a copt în tavă cca 30cm x 45cm care fusese tapetată cu hârtie de copt

Se desprinde calduț și se răcește treptat.

Poate fi folosit pentru tort cu cremă de lămâie, portocale, cu frișcă și fragi etc.

Blatul se poate însiropa după gust de ex.:cu sirop de la fructe glasate, cu sirop de vișine etc,

Blatul dreptunghiular se unge cu crema dorită, se taie în 4 fâșii pe lung.

Fâșiile se rabat la 90 grade și se încolăcesc spiralat.

Este bine să se facă atât timp cât este călduț încă.

Deasupra se acoperă cu cremă


Tortul din poză este cu cremă de portocale

Se amestecă în bain marin:

-2galbenușe + 1 ou întreg

-3 linguri de zahăr pudră (dupa gust)

Se freacă până se omogenizează și se adaugă treptat:

3 linguri de suc de portocală  și portocală rasă.

Atenție :să nu se taie !

După ce se răcește se amestecă cu 200g de unt.

Se aplică crema

Se decorează dupa pricepere.

Atenție: fructele din comerț sunt stropite cu diverse substanțe și trebuiesc spălate bine și eventual clătite cu oțet.

Străbunica mea, care a scris caietul, făcea această rețetă de Anul nou, dar cu   lămâie.

POFTĂ BUNĂ !

 

 

 

 

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog