Zona Cuțitul de Argint-Filaret

Astăzi am facut o incursiune în această zonă, intrând pe str. Cuțitul de Argint din Calea Șerban Vodă, unde pe partea dreaptă cum se intră pe Cuțitul de Argint este o casă sub a cărei tencuială căzută se zărește o reclamă veche(nu știu cât de veche, poate chiar din perioada interbelică, eu am observat-o de ceva vreme).


Un pic mai înainte, dar pe partea stângă am pozat o casă ce mi s-a părut drăguță, atât arhitectura, cât și combinația de culori.


Casa Bosianu

Omul politic Constantin Bosianu, care a fost pe rând judecător la Înalta Curte de Justiție, premier al României pentru câteva luni(în 1865), apropiat al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a cumpărat un teren de 3 ha, pe care și-a construit această casă între anii 1853-1859, aici ținându-se consfătuiri în vederea pregătirii evenimentelor din 1859, însuși Al.I.Cuza fiind găzduit aici. După moartea lui Constantin Bosianu, urmașii acceptă ca pe terenul din proximitatea casei să se construiască Institutul Meteorologic al României, iar casa este cumpărată de la aceștia de către un filantrop aromân Vasile Papa și apoi donată statului român, cu scopul transformării într-un parc științific, iar Institutul Meteorologic se transformă în Institutul Meteorologic și Astronomic al României. Astăzi Casa Bosianu este biblioteca Institutului Astronomic al Academiei Române. Eu am fotografiat această casă din Parcul Carol prin gardul despărțitor, deci poza nu este foarte concludentă.



Casa Bosianu

După 1900, datorită dezvoltării Institutului Meteorologic, s-au construit celelalte clădiri ale instituției:



Cupola solară, singurul centru din țară care monitorizează live activitatea soarelui


Pavilionul central al Observatorului


Clădirea stației meteo Filaret

Am înaintat pe str. Cuțitul de Argint, trecând pe lângă Arenele Romane și am ajuns la Biserica Cuțitul de Argint, construită în anul 1906, când Regele Carol I a sărbătorit 40 de ani de domnie, biserica fiind construită după modelul bisericii Sfântul Nicolae Domnesc din Iași, zidită de Ștefan cel Mare. De asemenea, în anul 1906 a mai fost adusă o cruce mare din piatră, cu litere chirilice sculptate în relief, care pare a data din a doua jumătate a secolului XVII și care se află în cimitirul din curtea bisericii.



Fotografii ale exteriorului bisericii



Pisania bisericii




Crucea de piatră din curtea bisericii

La capătul străzii Cuțitul de Argint am traversat B-dul Constantin Istrati și am ajuns la Autogara (în prezent) Filaret. Aceasta este fosta Gară CFR Filaret, de o importanță deosebită, întrucât a fost prima gară a orașului București, inaugurată la 31 octombrie 1869, când s-a deschis prima linie de cale ferată din Principatele Române, pe ruta București-Giurgiu. Gara a fost dezafectată în anul 1960, în prezent aici funcționând Autogara Filaret, atât pentru curse interne, cât și pentru curse externe.


Exteriorul autogării Filaret

                                                                                                                                     

Fațada autogării


Interiorul unde erau cândva liniile



Două plăci de pe frontonul autogării, ce amintesc istoricul acesteia

Mi-am încheiat periplul în zona Uranus-Calea Rahovei sau Piața de flori, cum mai este cunoscută, unde am fotografiat clădirea monument istoric a centrului de birouri și evenimente The Ark, construită în 1898, aici a fost Bursa Mărfurilor(este o inscripție și pe fronton deasupra intrării), apoi între 1945-1990 aici fiind depozitul ICRA cunoscut sub denumirea Vama Antrepozite, unde a fost șef și bunicul meu o perioadă. Eu am cunoscut această clădire în anul 2016, întrucât aici s-au ținut cursurile școlii de yachting pe care am urmat-o, fiind impresionat plăcut de clădire. Azi am descoperit și o statuie a lui Decebal pe scuarul din fața centrului The Ark și am făcut o poză în care apar Palatul Bragadiru(renovat) și fosta fabrică de bere Bragadiru(din păcate în paragină) .                                       


Centrul The Ark

                                                      Palatul și fabrica de bere Bragadiru


                                           

                                                                 Statuia lui Decebal

Fotografiile sunt făcute de mine, informațiile despre obiectivele vizitate au fost culese din diverse surse de pe internet. Sper că v-am convins, așa că vă recomand cu drag acest traseu!










Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog