Preparate bio din gutui din grădina
noastră
Adaptare la modul bio a preparatelor clasice, învățate de mama de la bunica ei(străbunica mea).
Am gutui sălbăticiți, pe care nu-i stropesc, doar le fasonez coroana. Cei doi pomi îi aruncase cineva pe stradă. Primăvara seamănă cu niște pomi japonezi. Gutuile sunt mici, chircite , iar unele au viermi, în schimb au un parfum de gutuie de neîntâlnit la gutuile perfecte turcești. Din acest motiv trebuie extrasă partea bună prin cioplire.
De la bunica mea: imediat ce tai gutuia trebuie introdusă în apă sau sirop clocotit, altfel își schimbă culoarea – și nu se cade Ancuțo, să servești dulceață roșcată!
Am pozat produsele
realizate în această toamnă:
1. Dulceață de gutui
-O masă netă echivalent cu o farfurie adâncă de fructe (cantitatea trebuie apreciată, căci gutuia tăiată se pune imediat în siropul clocotit).
- Dintr-un kg. de zahăr gelifiant, un pahar de apă și un
strop de esență de vanilie se face un sirop.
- Când clocotește, se
pun bucățile de gutuie, imediat ce au fost cioplite.
- După ce s-au înmuiat
se stinge focul, se pune un strop de lămâie.
- După 5 min. se poate turna în borcane călduțe și se pot pune
capace.
În poza de mai sus:
-Dulceața din bucăți de gutui-în
borcanul mare;
-Dulceața din gutui rase în văsuțul de Jena.
2. Gutui confiate
- Se
pregătesc la fel, dar siropul inițial are doar 1/3 pahar de apă.
- Se fierbe bine până s-a pătruns, din acest motiv culoarea
poate fi mai închisă.
- Bucățile confiate se pot folosi la decorațiuni, tăiate, adăugate în prăjituri sau la compotul de mere
În poză pe farfurioară.
3. Gutui pentru mâncare de gutui
- Se face din 4 linguri
de zahăr ars și 2 pahare de apă un sirop .
- Când clocotește se pun bucățile de gutuie și se fierb până se înmoaie.
- Se fierb minim 20min., se toarnă în borcane calde, se înșurubează foarte bine, se răstoarnă borcanul timp de 30 sec., se urmărește procesul de sterilizare (cum am arătat în introducerea generală).
- Iarna se deschide borcanul și se folosește la pregătirea
unei mâncări de gutui, de exemplu.
- Se adaugă la un ostropel din pulpe de pui.
In poză în borcanul mai subțire și înalt.
4. Gutui – cremă a la Spania.
În poză pe farfurioară.
Am văzut la televizor, că în Spania se vinde o pastă de gutui cu mere, care se adaugă la diverse preparate, de exemplu plăcintă cu mere.
Nu cunosc rețeta, dar am făcut o cremă, gândindu-mă la frumoasele livezi văzute în Spania.
Cantitățile ar fi :
-3/4 de cioplituri de gutuie;
-2 mere tăiate;
-1/2 kg zahăr;
-1 plic de gelifiant cu ștevie (pt. diabetici);
- Se fierbe zahărul cu ½ pahar de apă.
- Când clocotește se adaugă pe rând fructele și gelifiantul.
- Se amestecă tot
timpul cu lingura de lemn.
- Se fierbe minim 20min. și se toarnă în borcane calde după cum am arătat, în introducerea acestui tag.
- După ce s-a deschis borcanul, se păstrează la rece.
Din minunatele fructe se mai pot prepara și altele, de exemplu pectină bio sau jeleu.
Comentarii
Trimiteți un comentariu