Preparate bio din gutui din grădina noastră


Adaptare la modul bio a preparatelor clasice, învățate de mama de la bunica ei(străbunica mea).

Am gutui sălbăticiți, pe care nu-i stropesc, doar le fasonez coroana. Cei doi pomi îi aruncase cineva pe stradă. Primăvara seamănă cu niște pomi japonezi. Gutuile sunt mici, chircite , iar unele au viermi, în schimb au un parfum de gutuie de neîntâlnit la gutuile perfecte turcești. Din acest motiv trebuie extrasă partea bună prin cioplire.

De la bunica mea: imediat ce tai gutuia trebuie introdusă în apă sau sirop clocotit, altfel își schimbă culoarea – și nu se cade Ancuțo, să servești dulceață roșcată!


Am pozat  produsele realizate în această toamnă:




1. Dulceață de gutui

-O masă netă echivalent cu o farfurie adâncă de fructe (cantitatea trebuie apreciată, căci gutuia tăiată se pune imediat în siropul clocotit).

  - Dintr-un kg. de zahăr gelifiant, un pahar de apă și un strop de esență de vanilie se face un sirop.

 - Când clocotește, se pun bucățile de gutuie, imediat ce au fost cioplite.

 - După ce s-au înmuiat  se stinge focul, se pune un strop de lămâie. 

 - După 5 min. se poate turna în borcane călduțe și se pot pune capace.

În poza de mai sus

-Dulceața din bucăți de gutui-în borcanul mare;

-Dulceața din gutui  rase în văsuțul de Jena.


2. Gutui confiate 

- Se pregătesc la fel, dar siropul inițial are doar 1/3 pahar de apă.

- Se fierbe bine până s-a pătruns, din acest motiv culoarea poate fi mai închisă.

- Bucățile confiate se pot folosi la decorațiuni, tăiate, adăugate în prăjituri sau la compotul de mere

În poză pe farfurioară.


3. Gutui pentru mâncare de gutui

- Se face  din 4 linguri de zahăr ars și 2 pahare de apă  un sirop .

- Când clocotește se pun bucățile de gutuie și se fierb până se înmoaie.

- Se fierb minim 20min., se toarnă în borcane calde, se înșurubează foarte bine, se răstoarnă  borcanul timp de 30 sec., se urmărește procesul de sterilizare (cum am arătat în introducerea  generală).

- Iarna se deschide borcanul și se folosește la pregătirea unei mâncări de gutui, de exemplu.

- Se adaugă la un ostropel din pulpe de pui.

In poză în borcanul mai subțire și înalt.


4. Gutui – cremă a la Spania.

În poză pe farfurioară.

Am văzut la televizor, că în Spania se vinde  o pastă de gutui cu mere, care se adaugă la diverse preparate, de exemplu plăcintă cu mere.

Nu cunosc rețeta, dar am făcut o cremă, gândindu-mă la frumoasele livezi văzute în Spania.

Cantitățile ar fi :

-3/4 de cioplituri de gutuie;

-2 mere tăiate;

-1/2 kg zahăr;

-1 plic de gelifiant cu ștevie (pt. diabetici);

- Se fierbe zahărul cu ½ pahar de apă.

- Când clocotește se adaugă pe rând  fructele și gelifiantul.

- Se amestecă  tot timpul cu lingura de lemn.

- Se fierbe minim 20min. și se toarnă în borcane calde  după cum am arătat, în introducerea acestui tag.

- După ce s-a deschis borcanul, se păstrează la rece.

Din minunatele fructe se mai pot prepara și altele, de exemplu pectină bio sau jeleu.


 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog