Prăjituri de Crăciun
Din tradiție, în această perioadă, simțim nevoia să pregătim, cât mai multe preparate specifice.
Vă arăt câteva tipuri de cocă, care se fac foarte repede și
a căror înglobare în diverse produse, a avut succes.
A. Aluat pentru plăcinta cu brânza sau nucă.
-250g margarină pentru aluaturi sau unt;
-2 linguri de iaurt amestecat cu 1 linguriță de bicarbonat;
-1 ou;
-făină cât cuprinde, încât sa rezulte o cocă de consistență obișnuită (350g - 400g);
Se frământă până s-a omogenizat complet.
Se împăturește într-o folie alimentară și se ține câteva ore
la rece.
Se scoate, la temperatura camerei cu ½ oră înainte de a fi folosită, câteva
posibilități:
Plăcintă cu brânză de vaci
Se ia o formă de tort de 26 cm diametru, se tapetează cu
hârtie de copt.
Din aluat se oprește ,puțin pentru grătar, restul aluatului
se pune în formă,
(cca. 7 mm grosime) pe
fundul ei și ridicat de jur împrejur, pe pereții formei cca. 7cm.
Se înțeapă, cu furculița, coca de pe fundul formei.
Aluatul păstrat
pentru grătar, se întinde și se taie în fâșii.
Se pune umplutura cu brânză, se pun fâșiile de
aluat, împletite după gustul estetic al fiecăruia.
Se ung fâșiile cu ou.
Se bagă la cuptor la foc mediu .
Umplutura cu
brânză:
½ kg brânză de vaci/ 2 linguri de smântână;
4-5 linguri de zahar pudră;
-4 albușuri bătute separat;
-4 gălbenușuri (se freacă cu zahărul până se albesc);
-mirodenii după gust: coajă rasă de lămâie, esență de
vanilie, stafide etc.
-1 lingură de griș;
Se amesteca brânza cu ouăle amestecate cu zahărul, grișul și
mirodeniile.
La sfârșit se înglobează încet albușurile, astfel încât
amestecul să rămână aerat.
Umplutura cu nucă
Cantități pentru un strat de umplutură de cca. 1cm:
-6 gălbenușuri amestecate cu 6 linguri cu vârf, cu zahăr
-6 linguri cu nuci date prin mașină (sau alune prăjite și
măcinate )
-lingura rasă de făină
-mirodenii: coajă de lămâie, esență de vanilie, esență de rom
etc. –după gust
Se amestecă gălbenușurile cu zahărul, până se albesc, apoi cu
restul ingredientelor
La sfârșit se înglobează 6 albușuri făcute spumă.
Se pun în tava tapetată de cca. 30cm x 40cm :
O foaie jos, puțin ridicată lateral și înțepată cu furculița, apoi umplutura de nucă și apoi foaia de sus.
Daca se vrea o umplutură mai groasă se face cu multiplu de
cantități .
Pregătirea este mai
simplă decât descrierea!
Pe parcursul coacerii se
presară deasupra zahăr – eventual zahăr brun.
Va urma rețeta altui aluat simplu, B, din care am făcut o
parte din cele arătate în poză.
Comentarii
Trimiteți un comentariu